top of page

OHJELMISTOSSA

MH_Hamemo_103.jpg

HaMEmosta sanottua:

”HaMEmo brings Charlie Chaplin to life” ”Taina used all her theatrical talent to bring the transformation Tapikka the Clown alive. She overwhelmed her audience and took control of their feelings.” Fujairah Arts 25.2.2016 ”En sucesivo contacto y compilcidad con el espactador, la finlandesa cautivó con personajes dulces,que no per ello dan la espalda a la realidad de la vida.” Francisco Martin Medrano 26.11.2016 www.protagonistasvipcantabria.com Ikäihmisten kommentteja haMEmosta: “Syvällisiä mietteitä heräsi. Kiitos.” ”En odottanut tällaista klovneriaa. Tämä oli erilainen. Pidin paljon.” ”Oli paljon nähtävää ja kuultavaa koko ajan. En nukahtanut. Hyvä esitys.” ”Oi minä ihan liikutuin. Varsinkin siitä lapsesta. Milloin voin tulla uudestaan?” ”Hieno esitys. En kaikkea ymmärtänyt. Tai omalla tavallani. Kiitos.” ”Esitit meitä taitavasti.” ”Oliko siinä kuolemasta kyse? Jaa. Hyvä. Ja lisäksi elämän kaikista puolista.”

haMEmo

nykyklovneriaa kaikenikäisille

 

Klovneriasoolo haMEmo on esitys muistamisesta ja unohtamisesta. Siinä Klovni Tapikka ihmettelee ihmisen eri ikävaiheita ja elämänsä ihanuuksia valmistautuen samalla jättämään niille jäähyväiset. haMEmossa on vähän puhetta, mutta paljon klovnerialle tyypillistä suoraa vuorovaikutusta ja leikkiä yleisön kanssa. Luvassa on myös pilkahdus butotanssia ja hameleikkejä…

Mäki-Iso palaa tänä vuonna tähän seitsemän vuotta tauolla olleeseen esitykseen, josta hän aikoinaan tuumasi: ”Tätä haluaa esittää loppuelämäni tavalla tai toisella”. Onkin kiinnostavaa, miten ajan kuluminen ja esiintyjän ikääntyminen ovat vaikuttaneet elämän kiertokulkua käs
ittelevään esitykseen.

Taina Mäki-Iso vastaa esityksen käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja toteutuksesta. Apuna hänellä oli työryhmä: Mika Haaranen (valot, äänet, valokuvat), Elina Kolehmainen (skenografia), Norman Taylor (liikeilmaisu ja ohjausapu) ja Ken Mai (buto).

haMEmo vieraili useissa kymmenissä palvelukeskuksissa eri puolilla Suomea 2013-16 yleisönä ikäihmiset ja osassa esityksistä oli mukana myös lapsia. Esitys oli myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ohjelmistossa 2015-16. Teatteritilassa haMEmo nähtiin ensi kerran Punainen Helmi -naisklovnifestivaaleilla helmikuussa 2014 Tanssiteatteri Hurjaruuthissa. Klovni Tapikka on vieraillut myös mm.  Kouvolassa Voimateatterissa, Pikku-Aurorassa Espoossa,  Sipoossa Lilla Villanissa ja Hangossa Le Petit Festival du Théâtre -festivaalilla 2015.

Lämmin ja humoristinen haMEmo -esitys on saanut paljon myönteistä palautetta eri-ikäisiltä katsojilta. Myös hoitohenkilökunta kiitti mm. rohkeasta aihevalinnasta. Klovni Tapikka on fyysisellä ilmaisullaan tavoittanut myös katsojat Suomen ulkopuolella Mimefest –tapahtumassa Polickassa, Tsekissä 2015 ja seuraavana vuonna Arabiemiraateissa  sooloesitysten festivaalilla (Fujairah International Monodrama Festival) ja Pohjois-Espanjassa Teatro Abregon Mujeres que cuentan -festivaalilla.
 

Esitys sopii aikuisille, ikäihmisille ja yli 5-vuotiaille lapsille.
Esityksen kesto noin 52 min.
Mielikuvituskieli ja muutama sana suomea tai jotain muuta kieltä.

PIILOSSA

-klovneriaa perheen pienimmille

 

Kuuluuko piilosta Kukkuu? Mitä piilosta löytyy, kuka piilosta kurkkaa? Piilossa on erityisesti 2–3 -vuotiaille suunnattu osallistava esitys, jossa leikitään ja tutkitaan Tyypän kanssa piilosilla oloa yllätyksellisessä ja moniaistisessa "pesäkolossa". Piilossa-esitys sisältää ihan vähän puhetta pääosin Tyypän mielikuvituskielellä ja paljon klovnerialle tyypillistä välitöntä vuorovaikutusta yleisön kanssa ja improvisaatiota.


Idea esitykseen syntyi luennolla, jossa käsiteltiin lapsen erilaisia tapoja ilmentää kipua. Sairaalaklovninakin työskentelevää Mäki-Isoa jäi mietityttämään, mitä kaikkea lapsen piilossa olo voi ilmentää. Tutusta piilossa-leikistä voikin löytyä monia ihmiselämään liittyviä asioita; esimerkiksi turvallisuuden tunnetta kun eron jälkeen tulee löydetyksi, riemua yllätyksistä ja mahdollisuutta piiloutua ikäviltä asioilta.


Taina Mäki-Iso esittää Tyyppää ja skenografi Heini Granberg vastaa esityksen lavastuksesta ja puvustuksesta. He ovat yhdessä käsikirjoittaneet esityksen. Heini Granberg on lavastaja ja pukusuunnittelija, joka on työskennellyt monipuolisesti teatteri-, elokuva- ja televisiotuotannoissa. Parhaillaan hän tekee taiteellista tutkimusta Aalto-yliopistossa lapsilähtöisestä skenografiasuunnittelusta.


Ensiesitykset nähtiin marraskuussa 2019 vauvojen ja taaperoiden Kukkuu! -taidefestarilla Vantaalla. Esitys on vieraillut 2020-23 mm. Aurorassa Espoossa, Malmitalolla ja Kanneltalolla Helsingissä, Helsingin kaupungin tuella päiväkodeissa Itä-Helsingissä sekä Seikkailupuiston Timantissa Turussa. Tyyppä piiloili myös Punainen helmi -festivaalilla Tanssiteatteri Hurjaruuthissa 2022.


Käsikirjoitus ja tuotanto: Heini Granberg ja Taina Mäki-Iso
Ohjaus: Taina Mäki-Iso
Lavastus ja pukusuunnittelu: Heini Granberg
Valokuvat: Mika Haaranen ja Heini Granberg
Musiikki: Lampaanpolskan, folian innoittamana Iida Savolainen
Tyyppä: Taina Mäki-Iso

Esitys sopii yli 2-vuotiaille lapsille. Kohdeyleisö erityisesti 2–3 -vuotiaat lapset.
Esityksen kesto max. 35 min.
Mielikuvituskieli

Tekniset vaatimukset esityksen tilaajalle: Esitys- ja katsomoalue eli Tyypän "pesän" mitat ovat 6m leveys ja 5m syvyys. Lähikontakti ja vuorovaikutteisuus ovat olennainen osa esitystä. Tyypän pesässä ovat sekä Tyyppä että noin 30 katsojaa (merkityt istuinaluset). Alueen ulkopuolelle voi tietty laittaa tarvittaessa tuoleja tai penkkejä tms., mutta mielummin samaan tasoon ja lähelle. Ei tarvita varsinaista teatteritilaa eikä valo- tai äänitekniikka. Ainoastaan riittävän suuri, valoisa ja visuaalisesti ja äänellisesti rauhallinen tila. Pystytys n. 1,5h ja purku 30 min. Heini Granberg hoitaa esityksen äänet ja on myös mukana esityksen fasilitaattorina.

ZFrqTuek.jpeg
MH_Medeia-Taina_44_preview_edited.jpg

Helsingin Sanomat: "Loistava klovni Taina Mäki-Iso tarjoaa katsojalle katharsiksen."

MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas

Taina Mäki-Ison soolo on tragikoominen tulkinta Medeiasta. Se on klassinen kreikkalainen myytti naisesta, joka tappaa kostoksi omat lapsensa. Esityksessä Klovni Martta saa tämän huikean roolin esitettäväkseen, mutta häntä kauhistuttavat tarinan julmuudet. Miten ihmeessä kertoa kaikki karmeudet?

Klovnin ihmettele
vä asenne elämän eri ilmiöihin mahdollistaa rankkojen ja vaikeidenkin asioiden käsittelyn lämpimällä huumorilla. Mäki-Iso veti useita Medeia-työpajoja 3-6 -luokkalaisille suunnitellessaan esitystä. Työpajojen anti näkyy tässä sekä aikuisille että nuorille suunnatussa esityksessä mm. Klovni Martan raivonhallinnassa. Marttaa ärsyttää moni asia ja välillä on mieli mullin mallin kuin Medeialla. Mikä sinut saa raivon partaalle?

Medeiasta tekee erityisen kiinnostavan yhteistyö Janne Saarakkalan kanssa. Ohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä Janne Saarakkala tunnetaan rohkeasti esitystaidetta uudistavana taiteilijana. Esityksen käsikirjoitus on Mäki-Ison ja työryhmän, johon kuuluvat Janne Saarakkala esityksen toisena ohjaajana Mäki-Ison lisäksi sekä visualisoinnista vastaavat Mika Haaranen ja Elina Kolehmainen.

 

Esityskielet suomi ja englanti.

Ikäsuositus 10+

Kesto noin tunti.


Esityksen ensi-ilta 7.2. 2018 Kanneltalossa oli osa kansainvälistä Punainen helmi naisklovnifestivaalia. Esitys nähtiin 2018 myös mm. Lumous -nykysirkusfestivaalilla Vantaalla, marraskuussa Klovnimaratonissa Kansallisteatterin päänäyttämöllä sekä heinäkuussa 2019 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Jyväskylän Kesä -festivaalilla. Esitys on vieraililut myös Teatteri Telakalla Tampereella ja Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja erityisesti nuorille katsojille suunnattuna Vuotalossa ja Stoassa Helsingissä. Pandemian jalkoihin jäivät esimerkiksi esitykset Kuulas- festivaalilla 2020.

VIIKINKIPRINSESSA

 

Klovneriasoolo Viikinkiprinsessa on esitys täynnä yllätyksiä, klovnin suuria unelmia ja kreisiä meininkiä. Monivaiheisten valmistelujen jälkeen Viikinkiprinsessa Tainuska voi vihdoin esittää "suuren konserttinsa". Pohjoista naisvoimaa puhkuen klovni yrittää ratkaista isompiakin ongelmia… Esitys sisältää Mäki-Ison sekä vanhempaa ”tuunattua” että uudempaa klovnimateriaalia höystettynä improvisaatiolla ja leikillä yleisön kanssa.
 

Esitys sopii hyvin kaikenikäisille. Esityksen kesto on noin 35-40 minuuttia. Se voidaan esittää kadulla, liikuntasalissa tai teatteritilassa. Vähän puhetta. Voidaan esittää myös englanniksi tai muillakin kielillä. Esitykseen voi yhdistää klovnerian työpajan.

 

Käsikirjoitus, ohjaus ja esitys: Taina Mäki-Iso

Polkka: Maija Karhinen-Ilo
 

Ensiesitys 6.8.2016 Táborin kansainvälinen katuteatterifestivaali,Tšekin TasavaltaEsitykset mm. Punainen helmi -naisklovnifestivaali; Jutajaiset-festivaali, Rovaniemi; Kulttuuritalo Marita, Outokumpu; Marcelino-tapahtuma, Jaca, Espanja.

241257219_2959881744225493_7936166275360938739_n.jpg
bottom of page