top of page

ESITTELY

Taina Mäki-Iso (FM) on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Hän esiintyy myös klovnina ja hän on tehnyt useita sooloesityksiä kuten: Kohti horisonttia (2010), haMEmo (2013/14), Viikinkiprinsessa (2016), MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas (2018) ja Piilossa (2019). Mäki-Iso on mukana myös Georgian Murphyn kirjoittamassa ja ohjaamassa Tohtori Zeiffal, Tohtori Zeigal ja virtahepo, jota ei koskaan saatu kiinni -esityksessä (2018 Fabulous Bäckström Brothers, Musiikkiteatteri Kapsäkki). Hän on esiintynyt useilla festivaaleilla, kotimaan lisäksi myös Itävallassa, Ranskassa, Tšekissä, Beninissä, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Espanjassa. Hän työskentelee myös sairaalaklovnina (Klovnitohtori Tanttarulla), sairaalaklovnien koutsina ja on vieraillut Klovnirouva Marttana ikäihmisten palvelukeskuksissa.

Mäki-Iso on tehnyt ohjauksia mm. Helsingin, Oulun, Lappeenrannan ja Kuopion kaupunginteattereihin sekä vapaille ryhmille. Hän on ohjannut paljon yhdessä työryhmän kanssa tehtyjä teoksia, mutta myös vanhempaa näytelmäkirjallisuutta ja nykydraamaa. Lapsille ja nuorille suunnatut esitykset ovat Mäki-Ison erityistä osaamisaluetta. Hänen viimeisimmät ohjaustyönsä ovat Mäki-Iso & Työryhmä: Perästä kuuluu! Grus Grus Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto (2022), Mäki-Iso & Työryhmä: Nauru -totisinta totta? Tanssiteatteri Rimpparemmille (2022), Mäki-Iso & työryhmä: Rakkaus?! IIK!KÄÄK!YÄK! Vaasan kaupunginteatterissa (2020, esitys oli Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa 2021), klovneriaesitys Hannu ja Kerttu -vai meneekö kaikki ihan pipariksi? Teatteri Eurooppa Neljälle (2020) sekä klovneriaa ja nykytanssia yhdistävä Muteco (2019) tanssijoille Mari Kortelainen ja Kalle Pulkkinen.

Mäki-Iso on arvostettu opettaja ja hän on opettanut mm. klovneriaa ja naamioilmaisua esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Tampereen yliopiston Nätyllä, Turun taideakatemiassa, Lahden sirkuskoulutuksessa sekä Beninissä ja Tšekissä. Hän on myös ollut suunnittelemassa ja vetämässä useita erilaisia fyysisen teatterin kursseja Teatterikorkeakoulussa ja opettanut teatteripedagogiikkaa. Mäki-Iso on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier (useita eri kursseja 1997–2019) , Giovanni Fusetti (Kiklos -teatterikoulu, Italia 2002) Pierre Byland (Homo stupidens -klovneriakurssi Sveitsi 2006) , Norman Taylor (kursseja ja yhteistyötä 2000-2014), Angela de Castro (2009, 2021), Ami Hattab (2018-).

Taina Mäki-Iso, kuva: Amy Gibson
bottom of page